„Gólpassz”

A Múzeumok Éjszakájának idei  kiemelt tematikája, hívószava, első hallásra talán távolinak tűnhet a múzeumok világától. A  téma aktualitását a június 14-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság adja, mivel a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat ideje alatt várhatóan a foci Eb uralja majd a közbeszédet. A fociban legtöbben a gólszerzőket tartják nyilván, de az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Egy gól előzménye sok esetben egy kulcsfontosságú gólpassz, ami meghatározhatja a végeredményt.

Az idén 30 éves Paksi Városi Múzeum programjaiban az előzményekre, a csapatmunkára, az elmúlt időszak mérföldköveire, az eredmények eléréséhez szükséges „gólpasszok” bemutatására helyezi a hangsúlyt.

15:30
– Ringató Kákai Emesével és Árki Zsuzsival

16:00
– Nefelejcs bábszínház – Rémusz bácsi: Szurokbaba

17:00
– A rendezvény és a kiállítások megnyitása
–  30 év–30 tárgy / Tárgytörténet–várostörténet
A Paksi Városi Múzeum alapításának 30. évfordulóját ünnepli. A 30 év anyagából összeállított kiállítás a gyűjteményfejlődés folyamatából egy-egy főbb csomópontra fókuszálva emel ki 30 tárgyat.
Az előtérbe kerülő tárgyak gyűjteményi szerepét, történetét megismerve nemcsak az intézmény, hanem az idén 45 éves Paks múltjának egy-egy pillanatát is „nagyító alatt” láthatjuk. Ha a Múzeumok Éjszakájának idei hívószavához kapcsolódunk és a foci világából keresünk hasonlatot, a kiállítás úgy emeli ki a lényeget, mint a gólt megörökítő felvétel visszajátszása.

 Ezerszínű világ 
A Paksi Szivárvány Egyesület tagjai fogyatékossággal élő fiatalok és rokkantsággal élő idősek. Vándor Andrea selyemfestő olyan foglalkozásokat ajánlott fel számukra, ahol irányításával kipróbálhatták a selyemfestést. A foglalkozásokhoz a múzeum a helyszín biztosításával járult hozzá, lehetőséget adva e különleges sorsú embereknek a hétköznapokból való kikapcsolódásra,  az alkotás élményének átélésére. Az elkészült selyemfestményekből kamarakiállítást állítottunk össze.

17:00- 20:00
– Kackiás Vándorjátszótér
– Paprikajancsi Csúzlizdája
– Kézműves foglalkozások
– Korhű ruhás fotózás
– Kosztümös tárlatvezetés

17:30-19:00
– Merende Műhely: A kőleves – társasjáték mesemondással körítve

A mesét Pintér Zsolt előszavas mesemondó, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség elnökének tolmácsolásában hallgathatjuk. A program résztvevőinek – a történetbe aktív módon, játszóként belépve – különféle próbatételek során meg kell szerezniük a kőleves hozzávalóit. Ha mindez sikerül, a mesemondással, illetve a történettel párhuzamosan együtt állunk neki a kőlevesünk megfőzéséhez.
A program izgalmas, rendhagyó, és komplex Pop Up foglalkoztató: hagyományos mesemondással, némi szerepjátékkal, megoldandó feladatokból álló játéksorral, ételkészítéssel, és a programot záró közös étkezéssel.

20:00
– Som Virág és barátai – koncert

A programon való részvétellel Ön hozzájárul, hogy az eseményen kép- és hangfelvételek készüljenek, melyeken Ön is szerepelhet. A Szervező a felvételeket korlátlanul felhasználhatja, a nyilvánosság részére való közvetítésre, online megjelenítésre is.
Megszakítás
Share via
Copy link
Powered by Social Snap