Állandó kiállítás

Paksi Metszet

2016-ban megnyitott állandó kiállításunk a Paksi Metszet négy kiállítási egységből áll. A paksi Löszfal, a Régiségtár, az Emléktér és a Dunatár különböző síkokon, „metszeteken” keresztül mutatja be a várost.
A korábban külön épületben kiállított Pákolitz István emlékszobát 2019-ben újítottuk meg és helyeztük át jelenlegi helyére.

A paksi löszfal

A Paksi Löszfal címet viselő kiállítási egység a természettudomány szemszögéből mutatja be Paks környékének legkorábbi korszakait.

Régiségtár

A város régészeti korszakait ismerhetjük meg a Régiségtárban. Közülük kiemelt hangsúlyt kapott a leghosszabb ideje kutatott és legjelentősebb leleteket felmutató római kor.

Emléktér

Az Emléktér a történettudomány és a néprajz eredményein keresztül mutatja be Paks 17-19. századi történetének alakulását.

Dunatár

A Dunatárban egy-egy „dobozba” foglalva 10 témában kap átfogó képet a látogató a folyó és az ember kapcsolatáról. Ezt egészíti ki a Duna változásainak térképes megjelenítése, valamint a folyó és az ártér gazdag állat- és növényvilágának bemutatása számítógépes játékok segítségével.

Pákolitz István emlékszoba

Pákolitz István (Paks, 1919. szeptember 18. – Pécs, 1996. május 14.) irodalmi hagyatékát a múzeum őrzi. A kiállítás egykori dolgozószobájának berendezését, díjait, kitüntetéseit bemutatva állít emléket életművének.

Megszakítás
Share via
Copy link
Powered by Social Snap